תפריט

דמיון מודרך

אל הדמיון המודרך התוודעתי דרך המטפלים שלי בשיטות רפואת תדרים ותטא תרפיה. הם הדריכו אותי לדמיין את התנועות שאני לא יכולה לעשות, ואף להסתכל על אנשים אחרים שמבצעים את אותן תנועות.
עד עכשיו תלוי בביתי שלט עם המשפט: "אם יש ביכולתך לדמיין את זה – יש ביכולתך לעשות את זה!" – גיליתי שזה נכון.
למשל, לא יכולתי לעלות ולרדת מדרגות. דמיינתי את עצמי רצה במדרגות וכעת אני רצה במדרגות.
לא יכולתי להתכופף. דמיינתי את עצמי מתכופפת. כעת אני מתכופפת יותר טוב מאי פעם.
למרות התוצאות המרשימות התקשיתי להבין איך זה קרה.
יצאתי לחפש את התשובות בספרו של ד"ר דייויד ר. המילטון שנקרא
"How your mind can heal your body". חלקים נרחבים מספרו הוא מקדיש לדמיון מודרך.
נמצא במחקרים שכאשר מדמיינים תנועה של הרמת יד מופעל במוח אותו אזור אשר מופעל בהרמת יד. גם כאשר מסתכלים על מישהו שמרים יד מופעל אותו אזור במוח.
במחקר שנעשה חלק מהנחקרים תרגלו מתיחה וכיפוף של אחת האצבעות, וחלק רק דמיינו את התרגול. אצל 35 אחוזים מבין אלה שדמיינו בלבד – האצבע התחזקה. ניסיתי לבצע מחקר דומה אצל ילדיי. חלקם הולכים לחדר כושר, ואחד מהם רק ידמיין את עצמו בחדר כושר, אך לא זכיתי לשיתוף פעולה…

צילום : Guy Shapira – Dreamstime.com

ככלל מומלץ לשלב את הדמיון המודרך בשיקום פיזי. כאשר אין אפשרות לבצע תנועה מסוימת ניתן להשיג תוצאות באמצעות דמיון מודרך בלבד.
בזמן שהייתי מוגבלת בתנועה בצעתי דמיון מודרך על תנועות אותן רציתי לבצע. הסתכלתי על בני משפחתי מבצעים את התנועות, צלמתי אותם בווידאו, וצפיתי בסרטון מדי יום. כשמצבי השתפר התחלתי, בנוסף לדמיון המודרך, לתרגל את התנועות מדי יום.
את הדמיון המודרך מומלץ לבצע במצב של בין ערות לשינה, לפני שנרדמים, או כשמתעוררים בבוקר, או בזמן מדיטציה. בזמן זה יש לדמיון המודרך את ההשפעה הגדולה ביותר על המוח שנמצא בהרפיה.
מעבר לדמיון של תנועות אפשר לדמיין כל דבר, למשל חיזוק מערכת החיסון, השמדת גידול, כל תפקוד ומטרות שנרצה להשיג. יש לדמיין את אותו דבר שוב ושוב מדי יום.
הדמיון המודרך הוא כלי פשוט, אך באותו זמן רב עוצמה, קל לתרגול גם במצב של מוגבלות פיזית.
אפשר לדמיין בעזרת הקלטות או לפתח דימויים מעולם הדימויים שלנו ובעיקר לדמיין את עצמנו עושים את מה שאנחנו רוצים לעשות או להשיג.
יש הסבורים שניתן לבצע דמיון מודרך לבד, ויש הסבורים שחייבים לקבל הדרכה לפני השימוש בדמיון מודרך. מה שבטוח הוא שאם לא משיגים תוצאות בעזרת הדמיון המודרך לבד יש לפנות לקבלת עזרה. מטפלים רבים מתחומים שונים מטפלים גם באמצעות דמיון מודרך.
פרופ' גרשום זייצ'ק מהאוניברסיטה העברית דוגל אף הוא בדמיון המודרך בזמן מדיטציה ככלי להפעלת חוכמת הגוף שמבריאה את הגוף. קישור למאמר בדבר משנתו של פרופ' זייצ'ק בתחתית העמוד.
ד"ר המילטון סבור שהדמיון המודרך משפיע על הגוף במספר רב של דרכים.
אחת מהן היא באמצעות אפקט הפלצבו. לאפקט הפלצבו השפעה פיזית באמצעות כימיקלים שמבריאים את הגוף (קישור למאמר בנושא בתחתית העמוד).
כמו כן, הוא סבור שלדמיון המודרך השפעה ישירה דרך מערכת העצבים. כאשר מדמיינים שוב ושוב נוצרים שינויים פיזיים במוח באמצעות גמישות המוח. כשתשומת הלב בדמיון מופנית לאיבר מסוים, הגוף מזרים לאזור את מה שנדרש לריפויו.
כשקראתי הסבר זה בספרו של ד"ר המילטון הבנתי איך הבראתי. הציפיה והאמונה בהבראה גרמו לגופי לייצר כימיקלים שהבריאו אותו והדמיון המודרך מיקד את גופי באותם איברים שהיו זקוקים להבראה.

למחקרים ומידע נוסף בנושא דמיון מודרך – לחצו כאן
למאמר על דמיון מודרך וחוכמת הגוף – משנתו של פרופ' גרשום זייצ'ק – לחצו כאן
למאמר על ספרו של ד"ר המילטון – לחצו כאן
How your mind can heal your body – איך המוח שלך יכול לרפא את הגוף שלך

למאמר בנושא פלצבו – לחצו כאן

צילום תמונה ראשית: ©נעמה ניר

שתפו:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

פוסטים אחרונים

Scroll to Top
דילוג לתוכן